El projecte REALQUIRUR del J. Torrent Institute, a l'Hospital del Pilar, i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) Este enlace se abrirá en una ventana nuevaper a la recerca en Realitat Augmentada en cirurgies obertes ha rebut un finançament de més de 200.000 € del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) per als propers dos anys.

La realitat augmentada és una tecnologia de visualització tècnicament madura des de 2012, en ple avanç comercial i estratègic multisectorial. Consisteix a incorporar, a través de diferents tipus de dispositius, des de la càmera d'un smartphone fins a unes ulleres de disseny específic per a la realitat augmentada, informació afegida a la realitat que l'usuari veu, de gairebé qualsevol índole, fins i tot intel·ligent, o amb la que pot interactuar.

El Dr. Juanjo Torrent, ginecòleg especialista en cirurgia oncològica de l'Hospital El Pilar i director del J. Torrent Institute en el mateix centre, va pensar en la possibilitat d'utilitzar aquesta tecnologia com a suport en cirurgies obertes. "Quan intervenim al pacient, per arribar al tumor el cirurgià mou elements clau com el mateix tumor, vasos sanguinis etc. La meva idea era incorporar a les imatges que obtenim a través d'un TAC o una ressonància, imatges en realitat augmentada. Això podria permetre al cirurgià, especialment en cirurgies obertes, tenir al seu abast en el moment que ho desitgi, o permanentment, la visualització d'elements clau en l'operació com ara tumors, vasos sanguinis especialment sensibles o similars, a fi d'augmentar l'eficàcia de la cirurgia evitant danys, reiteracions o recerques ara poc evitables o fins i tot imprescindibles ".

realquirurrealquirur

Aquesta és la problemàtica que el Dr. Torrent va plantejar als investigadors del CIMNE que van decidir acceptar el repte. Es tracta d'una iniciativa pionera, ja que, a dia d'avui, no existeix cap model basat en realitat augmentada capaç de simular en temps real les imatges procedents de proves efectuades a pacients.

"Es tracta", indica el Prof. Dr. Eng. Industrial Eduardo Soudah, investigador postdoctoral a CIMNE, "d'un repte complex, en el qual és necessari simular, amb la precisió suficient, la deformació dels òrgans, dels teixits que el cirurgià manipula, en temps real, mentre aquest opera. La velocitat de comunicació és simple, el càlcul en temps real és el gran repte. Anem a combinar la programació de la Realitat Augmentada amb un codi numèric d'elements finits que hem desenvolupat a CIMNE anomenat KRATOS. Aquest codi serà l'encarregat de realitzar l'anàlisi exacte de la deformació generada en l'anatomia del pacient".

L'objectiu és que en pocs anys el projecte REALQUIRUR sigui una eina de suport en els quiròfans. "Tal com estem treballant, és factible que en menys d'un any puguem començar a provar les ulleres de realitat augmentada a quiròfan en cirurgies hepàtiques" afirma el Dr. Eduardo Soudah.

El model es desenvoluparà inicialment en cirurgies hepàtiques perquè el fetge és l'òrgan més homogeni del cos humà i planteja menys dificultats a l'hora de desenvolupar els càlculs. "Però la idea" assegura el Dr. Torrent és avançar i aplicar-la a diferents òrgans de cos".

Etiquetes: investigación, realidad aumentada, cirugía, innovación