La fibril·lació auricular és l'arítmia més freqüent en la població general. Augmenta amb l'edat i sobretot si hi ha factors com hipertensió arterial, diabetis o malaltia coronària o valvular. "És una causa molt important de embòlies cerebrals, duplica la mortalitat i produeix grans limitacions afectant la qualitat de vida dels pacients" explica el Dr. Antoni Berruezo, cardiòleg reconegut a nivell internacional com a especialista en electrofisiologia i arítmies de l'Hospital El Pilar - Centre cardiovascular Sant Jordi.

Una de les complicacions que pot tenir la fibril·lació auricular és anar associada a insuficiència cardíaca. En aquest sentit més de la meitat dels pacients amb insuficiència cardíaca tindran fibril·lació auricular. I, d'entre tots els pacients amb fibril·lació auricular, més d'un terç tindran insuficiència cardíaca congestiva.

"En els pacients amb aquestes dues condicions, la mortalitat augmenta entre 2 i 3 vegades" afirma el Dr. Berruezo.

Canvi de paradigma en el tractament de fibril·lació auricular associada a insuficiència cardíaca

"Encara que els objectius generals a l'hora de tractar aquests casos, són evitar embòlies, controlar el ritme i la freqüència cardíacs, i millorar els símptomes de la insuficiència cardíaca si n’hi ha, cada vegada està més clar que mantenir el ritme normal del cor, és a dir sense arítmia, té un importància crucial en el cas que hi hagi insuficiència cardíaca. Així, notarem una millora clara en la funció del cor i per tant una millora en el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients" continua el Dr. Berruezo.

Per aquest motiu, els pacients que debuten amb fibril·lació auricular i insuficiència cardíaca o aquells que ja tenien insuficiència, debuten amb fibril·lació auricular han de ser derivats a unitats específiques d'arítmia on es podrà valorar fer una ablació per mantenir el ritme normal del cor i evitar el deteriorament que produiria aquesta arítmia en la insuficiència cardíaca o en el desenvolupament d'aquesta.

L'ablació presenta millors resultats que el tractament farmacològic

L'ablació és un procediment en el qual mitjançant una intervenció amb catèters es realitza un aïllament elèctric de les venes pulmonars, que és on s'origina la fibril·lació auricular i s'aconsegueix, en un percentatge elevat dels casos, mantenir el ritme normal del cor.

Diversos estudis han demostrat que l'ablació dóna millors resultats que administrar tractament farmacològic. "Aquests estudis" explica el Dr. Berruezo "han demostrat de manera clara beneficis en forma de millora dels símptomes, millora en la qualitat de vida dels pacients, millora en la funció de bombament del cor i, recentment, com era d'esperar, millora en la mortalitat".

"En definitiva" continua el Dr. Antoni Berruezo "mantenir el cor en el seu ritme normal mitjançant una ablació de fibril·lació auricular va fer que els pacients visquin més i millor. En aquest sentit, és crucial una avaluació precoç per part d'una unitat especialitzada d'arítmies que ofereixi aquest tractament als pacients amb fibril·lació auricular i insuficiència cardíaca".

L'Hospital El Pilar - Centre Cardiovascular Sant Jordi del grup Quirónsalud compta amb una de les unitats d'arítmia més punteres de la sanitat privada espanyola. Està composta per un equip multidisciplinari, que ofereix un tracte individualitzat i d'alt nivell científic i tecnològic als pacients i s'ocupa de corregir els trastorns o alteracions del ritme cardíac.