La biomecànica en el camp de la medicina té com a missió valorar de forma objectiva l'estat funcional el sistema múscul-esquelètic, valorant com treballen conjuntament els músculs, els ossos, els tendons i els lligaments per produir el moviment. "Les proves biomecàniques quantifiquen i qualifiquen de forma objectiva la repercussió funcional de les patologies de l'aparell locomotor" explica la Dra. Gemma Ulldemolins, especialista en Medicina de l'esport i col·laboradora de la Unitat de biomecànica de l'Hospital del Pilar. "Ens permet dissenyar un pla terapèutic i mesurar l'evolució dels pacients en el control pre i post operatori així com durant la rehabilitació" afegeix.

A diferència dels exàmens de diagnòstic per la imatge, que s'utilitzen habitualment com la ressonància magnètica, l'escàner i la radiografia que són proves estàtiques, de tipus morfològic, així com l'exploració rutinària de l'aparell locomotor mitjançant goniòmetres, dinamòmetres, cinta mètrica ... que no permeten la realització de mesuraments precisos en moviment, la prova biomecànica és una prova complementària més, l'objectiu és realitzar una anàlisi dinàmic que ajuda al professional sanitari a avaluar la funcionalitat del pacient i elimina la valoració subjectiva del navegador.

biocanica web1biocanica web1

Moltes malalties es poden avaluar correctament des del punt de vista anatòmic, però, però, en alguns casos la interpretació originada en estudis estàtics no permet una clara avaluació de la disfunció derivada de les patologies osteoarticulars.

Unitat multidisciplinària

Les proves biomecàniques s'utilitzen molt per valorar les limitacions funcionals reals de treballadors per a les mútues laborals o com a proves pericials en casos judicials o en accidents de trànsit, però "cada vegada més, gràcies a la recerca i la innovació es troben més aplicacions de la biomecànica en els processos de rehabilitació després d'una lesió, una intervenció quirúrgica i fins i tot ajuda a reduir el temps de l'adaptació a les pròtesis d'un membre amputat" explica la Dra. Ulldemolins.

biomecanica2webbiomecanica2web

És una unitat multidisciplinària dirigida pel Dr. Tomislav Kranjcec metge especialista en Rehabilitació en què el personal assistencial (metges rehabilitadors, metges de l'esport, traumatòlegs i fisioterapeutes) treballen de la mà amb un equip tècnic d'arquitectura informàtica capaç de transformar les dades obtingudes durant la prova, en informes clínics, amb la informació necessària per prendre les decisions terapèutiques pertinents.

El R + D + I amplia les aplicacions de la biomecànica

No obstant això, hi ha altres aplicacions més enllà de les de tractament de patologies. Les dades que ens proporciona la biomecànica són molt útils per millorar el rendiment en esportistes. "Per exemple l'anàlisi de la marxa a través de la biomecànica ens dona informació sobre com corre una persona, les diferències en la marxa segons el calçat que utilitzi, si està competint o entrenant ... el que li permet ajudar a decidir les millors opcions per a millorar els seus resultats esportius".

El laboratori de biomecànica de l'Hospital del Pilar ofereix les següents proves funcionals:

  • Fotogrametria. Anàlisi descriptiva dels moviments de les articulacions, valorant la seva amplitud i la seva velocitat, mitjançant la captura de el moviment en tres dimensions
  • Electromiografia dinàmica de superfície, Anàlisi de l'activitat elèctrica muscular
  • Dinamometria. Avaluació de la força muscular
  • Anàlisi de la marxa mitjançant plantilles instrumentades i de l'equilibri mitjançant la plataforma dinamomètrica.
  • Anàlisi de la força muscular de mà mitjançant dinamometria i pinçometria computeritzades.
  • Electrogoniometria. Registra els rangs de moviment de les articulacions.
  • Equip isocinètic. Dinamòmetre isocinètic de flexió i extensió.

Les proves biomecàniques permeten objectivar la funcionalitat de l'aparell locomotor, la capacitat laboral, el dany corporal, la simulació/magnificació, i ajuden en el seguiment i evolució del tractament rehabilitador, permetent una rehabilitació més especifica.