La malaltia de Parkinson és una patologia neurodegenerativa que afecta el moviment, amb símptomes que s'agreugen a mesura que progressa. Això motiva que hi hagi pacients que acaben sent refractaris als tractaments farmacològics convencionals o que experimentin efectes secundaris difícilment tolerables. Per a ells hi ha l'alternativa de l'estimulació cerebral profunda, que consisteix en la implantació d'elèctrodes dins de determinades àrees del cervell. A l'Hospital El Pilar, del grup Quirónsalud Barcelona, ​​s'han començat a fer aquestes intervencions amb el pacient completament anestesiat.


A la majoria dels centres aquesta operació es fa amb el pacient despert, a causa de les dificultats que hi havia fins ara per poder identificar correctament que la ubicació dels elèctrodes era a la zona planificada. «Les millores que hi ha hagut en els darrers anys als equips de ressonància ens ofereixen una imatge de molt bona qualitat que ara ens permet fer aquesta localització d'una manera directa», comenta el Dr. Pedro Roldán, l'especialista en Neurocirurgia que ha implantat la nova tècnica amb anestèsia general a l'Hospital El Pilar.


«Mitjançant aquesta tècnica el pacient no pateix ni al preoperatori ni a l'intraoperatori i ens permet donar-li d'alta molt més aviat sense molts efectes desagradables de l'abstinència a la seva medicació i sense patiment operatori, ja que l’operem amb anestèsia general. A més, cuidem l'aspecte estètic i tampoc no es rasura el cap, amb la qual cosa la seva percepció de malaltia és molt menor i s'atreveix a sortir abans de l'hospital i reincorporar-se com més aviat millor a la seva vida quotidiana», afegeix el Dr. Roldán.


Molt menys temps quirúrgic


En aquest nou abordatge de l'estimulació cerebral profunda es du a terme una ressonància magnètica cerebral, amb anestèsia general per evitar tremolors del pacient que puguin afectar la imatge, i una tomografia computada cranial amb contrast. L'objectiu d’aquestes dues proves d'imatge és permetre al cirurgià la planificació necessària per col·locar els elèctrodes.


El dia de l'operació, el pacient torna a ser anestesiat completament i se li col·loquen els elèctrodes tal com s’ha planificat. Un cop s'ha dut a terme la intervenció es fa un escàner de verificació, per si cal resituar algun elèctrode en el mateix acte quirúrgic. Quan se n'ha verificat la col·locació correcta es procedeix a la implantació i connexió al neurogenerador d'impulsos.


Tot això es fa amb incisions a la pell molt petites i seguint un control estètic rigorós. «Gràcies a això, és possible fer tot el procediment en una sola sessió d'aproximadament 3-4 hores, disminuint en un 40% el temps quirúrgic habitual. D'aquesta manera, un procés hospitalari que abans durava de mitjana entre set i vuit dies, ara és possible fer-lo en dos o tres dies», afegeix el Dr. Pedro Roldán, que assenyala com el material implantat és d'ultimíssima generació: «Comptem amb elèctrodes direccionals i neurogeneradors recarregables d'avantguarda que permeten disminuir encara més si és possible els efectes adversos de la intervenció i allargar significativament la vida útil del dispositiu».


Tot i que la principal indicació d'aquesta intervenció és per a pacients de la malaltia de Parkinson refractaris al tractament farmacològic, també se’n pot estendre l’ús a altres patologies, com ara el tremolor essencial, la distonia i altres malalties neurològiques com l'epilèpsia o el trastorn obsessiu compulsiu.


Sobre la malaltia de Parkinson


Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), aquesta malaltia neurològica, crònica i progressiva a Espanya afecta almenys 150.000 persones i cada any se’n diagnostiquen uns 10.000 nous casos. Això la converteix en la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent al nostre país després de la malaltia d'Alzheimer i s'estima que l'any 2030 se n'hauran triplicat les xifres.


L'augment de l'esperança de vida, els avenços diagnòstics i terapèutics i un coneixement més profund de la malaltia, tant social com científic, són algunes raons que esgrimeixen els experts per explicar l’increment considerable que s'està produint en les darreres dècades tant de la incidència com de la prevalença d'aquesta patologia.


Tot i que la malaltia de Parkinson sol associar-se amb símptomes motors, com el tremolor, la rigidesa o els trastorns de la marxa, entre un 30 i un 40% dels pacients no presenten tremolors i, moltes vegades, abans del començament dels símptomes motors se'n presenten d'altres, com trastorns cognitius o gastrointestinals, cosa que en dificulta el diagnòstic precoç.


L'envelliment és el factor no modificable més important per patir aquesta malaltia, que està clarament relacionada amb l'increment de l'edat. Tot i això, no és una malaltia exclusiva de persones grans i, encara que el 70% dels pacients diagnosticats amb Parkinson superen els 65 anys, el 15% dels casos es donen en menors de 50 anys i fins i tot poden trobar-se pacients en què aquesta malaltia s'inicia a la infància o l'adolescència.


Nuevas tecnicas quirurgicas enfermedad parkinson El PilarNuevas tecnicas quirurgicas enfermedad parkinson El Pilar

Etiquetes: neurocirurgia | parkinson