Sovint ens plantegem anar a les consultes d’Urgències o quedar-nos a casa i esperar l’evolució de l’estat de salut dels nostres fills. En Dr. Pere Sala, cap de Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari General de Catalunya i l’Hospital Quirónsalud del Vallès, ens resol aquesta qüestió en unes línies. En cas de dubte... millor és anar a Urgències.

En general, la majoria de vegades que el nen emmalalteix sol ser per malalties banals, en les que sovint amb cures bàsiques i amb els consells i tractament del pediatre es resolen favorablement. Però cal tenir present que els nens també poden presentar diverses situacions en les que és necessari fer una consulta urgent.

És important que els pares puguin reconèixer quines són aquestes situacions en les que s’aconsella la visita a Urgències Pediàtriques.

Un dels motius principals és quan el nen presenta febre, especialment si s’acompanya d’afectació de l’estat general o d’aparició de taques a la pell de color violaci que no desapareixen amb la pressió del dit, o quan la febre és alta i no cedeix amb els antitèrmics o bé quan la febre apareix en nens molt petits, menors de 3 mesos.

Altra motiu de consulta urgent és el nen que amb símptomes catarrals i tos presenta dificultat per respirar, que els pares poden notar perquè el nen respira molt més ràpid, o s’enfonsa l’espai entre les costelles durant la respiració o aquesta s’acompanya de sorolls respiratoris, com poden ser xiulets o estridor.

Les causes gastrointestinals són també un motiu freqüent de consulta i caldrà consultar quan el nen presenta vòmits repetits o diarrees abundants i nombroses en poques hores, pel risc de deshidratació o quan el nen manifesta un dolor abdominal fort, inusual o continu i que no millora.

Altres causes que es manifesten per exemple amb alteració del nivell de consciència, o quan els pares noten el nen molt poc actiu, postrat o amb major somnolència també són motiu de consulta urgent.

Altres motius poden ser per reaccions al·lèrgiques que poden manifestar taques per tot el cos, inflor de la cara o dificultat per respirar, traumatismes i lesions de diferents tipus, ingesta de substàncies que poden ser tòxiques o de medicaments que no estaven indicats.

Finalment, cal tenir present que qualsevol simptomatologia que s’acompanyi d’alteració de l’estat general o quan els pares no veuen bé al nen també pot ser un motiu de consulta urgent.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altamente especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).

Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.