La consulta d'ostomia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, la primera de Catalunya dels hospitals Quirónsalud, va ser creada el 2018 i fins ara ja ha atès més de 400 pacients. Des d'aleshores, Miriam Castillo, infermera Estomaterapeuta, està al capdavant d'aquest servei assistencial als pacients que els ajuda en la transició amb èxit a una ostomia.

Des de la consulta realitza el seguiment de pacients tant de l'Hospital Quirónsalud Barcelona com d'altres hospitals Quirónsalud i hospitals públics.


PERÒ QUÈ ÉS EXACTAMENT UNA OSTOMIA?

De vegades, per tractar algunes malalties que afecten l'aparell digestiu o l'aparell urinari, cal una cirurgia d'ostomia que consisteix a modificar l'anatomia d'alguns òrgans, com l'intestí o els urèters. Mitjançant aquesta cirurgia es crea una obertura artificial a l'abdomen, l'estoma, per derivar la sortida de femta o orina a l'exterior.

Algunes de les causes que poden acabar en la creació d'una ostomia són: malalties intestinals cròniques -malaltia de Crohn, colitis ulcerosa-, traumatismes, càncer de còlon i recte o càncer de bufeta urinària.

Atès que una vida amb una estoma suposa a l'inici un canvi brusc per al pacient, aquest requereix una etapa d'adaptació en què el rol de la infermera és una peça clau.


QUÈ OFEREIX LA CONSULTA D'OSTOMIA?

Miriam, com a infermera Estomaterapeuta, és una professional experta en ostomies i en l'atenció integral a la persona ostomitzada. El seu treball comença quan el malalt és diagnosticat amb la possibilitat que se li practiqui una estoma. Aquí inicia una tasca fonamental de suport emocional i una formació individual i personalitzada que permet al malalt familiaritzar-se amb la nova situació, el funcionament i el manteniment de la bossa, la seva col·locació etc.

Així mateix, és important el treball de preoperatori que duu a terme la Miriam amb el pacient en explicar-li tant a ell com als familiars, quin serà el procés a l'hospital el dia de la intervenció i els dies successius, els canvis que va a experimentar, on es col·locarà exactament de la bossa (…).

Després de l'alta hospitalària, fa un seguiment del pacient per resoldre dubtes, preocupacions (...) fins a assegurar-se que el pacient és completament autònom i pot fer una vida personal, familiar, professional i social normalitzada.

Com explica Miriam Castillo, infermera de la consulta d'ostomia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, "Tots els pacients passen per un moment natural d'adaptació i acceptació. La seva vida canvia i necessiten temps... El meu paper és ser-hi, solucionar els seus dubtes i brindar-los tota la informació de forma gradual perquè adquireixin seguretat en el maneig d'una nova forma de vida".


COM EVOLUCIONA EL PACIENT AL LLARG DEL SEGUIMENT?

Gràcies a aquest treball, l'evolució dels pacients és espectacular. Moltes vegades les limitacions no vénen tant per l'ostomia sinó per l'autolimitació que s'imposen els pacients. Així que el meu paper també és apoderar-los i fer-los veure que la bossa no és el seu problema sinó <la solució al seu problema de salut>. Els animo a recuperar la seva vida i activitats ja que afortunadament avui dia es pot portar una vida normal".


HORARI D'ATENCIÓ CONSULTA OSTOMIA

  • Dilluns i dijous, de 9 a 14h

Miriam CastilloMiriam Castillo