Una vacuna és un preparat que s’obté a partir d'un microorganisme, ja sigui sencer, una part d'aquest o un producte derivat d¡aquest. La finalitat de les vacunes és protegir contra malalties infeccioses greus. Per això, al aplicar-les a l'organisme, aquest s'immunitza contra aquest preparat i li confereix el que s'anomena immunitat (capacitat de tornar a reconeixe'l i eliminar-lo ràpidament en cas de què aquest microorganisme torni a entrar al cos). Cada vacuna immunitza contra una malaltia en concret, però existeixen preparats que combinen diferents vacunes. Per tant, una persona pot rebre diferents vacunes en una sola administració (una sola punxada o ingesta, depenent de la vacuna).

Miniatura_bebe y vacunaciónMiniatura_bebe y vacunación


La implantació de les vacunes ha fet disminuir la incidència de moltes malalties infeccioses i, en alguns casos, inclús arribar a eradicar-les. És una de les millors estratègies de prevenció de salut i no només a nivell de població sinó també a nivell individual.


Avui en dia les vacunes es consideren segures. Existeixen possibles efectes secundaris (en major o menor mesura tots segons la vacuna), el més freqüents d'aquests són la febre, sentir dolor al punt de punció (que es pot manifestar en forma d'irritabilitat en els nens més petits) i malestar. Existeixen uns altres possibles efectes secundaris molt estranys que no justifiquen la no administració de vacunes. Si bé és cert que existeixen alguns efectes secundaris potencialment greus de les vacunes, s'ha demostrat a nivell estadístic que no posar la vacuna és més perillós, perquè la probabilitat de contraure la malaltia i que aquesta manifestació es produeixi és més alta si no es posa la vacuna (inclús vivint a un país com Espanya amb una taxa alta de cobertura vacunal) que si s'administra.

Per a les contraindicacions sobre les vacunes podeu posar-vos en contacte amb el departament de Pediatria de Quirónsalud Barcelona.

Existeixen, a més a més, altres preparats que immunitzen però no són vacunes. Són els anticossos monoclonals. Són anticossos que s'injecten directament, produint protecció directa i immediata, però no permanent, perquè no generen una resposta al propi sistema immunològic de la persona que el rep.

Des de l'octubre de 2023, a Catalunya s'administra un anticòs monoclonal anti Virus Respiratori Sincitial (VRS) als lactants menors de 6 mesos durant la temporada de circulació d'aquest virus al nostre medi.

El Departament de Salut estableix el calendari d'immunitzacions que ha de rebre la població a Catalunya i que es va modificant segons la evidència científica.

A més a més de les immunitzacions incloses en aquest calendari, n'hi ha d'altres que també poden ser recomanables pel seu fill/a, segons les recomanacions de la majoria de Societats Científiques. El seu pediatra li donarà informació al respecte d'aquestes vacunes.


Així doncs, les immunitzacions es poden dividir en 4 grups:

  • Vacunes sistemàtiques finançades
  • Anticossos monoclonals anti VRS
  • Vacunes sistemàtiques no finançades: són vacunes que haurien de rebre tots els nens segons la majoria de les Societats Científiques nacionals (Associació Espanyola de Pediatria, Societat Catalana de Pediatria) i internacionals, però no disposen de finançament públic pel Servei Català de la Salut en aquest moment.

Dins d'aquest apartat es troben la vacuna davant el Rotavirus, vacuna davant el Meningococ-B i Meningococ ACWY, vacuna davant el virus del Papil·loma Humà (si està finançada en nens i nenes fins a sisè de primària)

  • Vacunes per a recomanacions individuals (finançades o no segons el cas): vacunes que han de rebre algunes persones en situacions concretes.

Dins d'aquest apartat es troben la vacuna antigripal, vacuna antineumocòcica 23-V.


Calendari unificat d'immunitzacions amb i sense finançament

El calendari que des de la Consulta Externa de Pediatria de l'Hospital Quirónsalud Barcelona proposem per a l'administració als nostres pacients és el següent:


Captura tabla vacunas CATCaptura tabla vacunas CAT

TABLA VACUNA CATTABLA VACUNA CAT


a. D: diftèria, T tétanus P: tos ferina, Hib: Haemophilus influenzae b, HB: hepatitis B, VPI: pòlio
b. VNC: antineumocòcica 15 valente, en casos especials, una dosi de 23 valente (veure apartat específic)
c. MenC: antimeningocòccica C
d. Rotavirus: en cas de Rotateq® 3 dosis, en cas de Rotarix® 2 dosis
e. Bexsero, hi ha pautes alternatives possibles. Consulteu amb el vostre pediatre. Si esteu fora d'aquesta edat, la vacuna és no finançada
f. TV: Triple vírica (xarampió/rubeola/parotiditis)
g. VVZ: anti varicel·la-zòster
h. HA: hepatitis A
i. VPH: virus papil·loma humà
j. Pauta de rescat per a persones no vacunades

k. Fins al 2022 finançat únicament per a nenes, recomanem la seva vacunació als nens com a vacuna no finançada en cas que no siguin vacunats amb la vacuna finançada (és a dir, hagin nascut abans del 2011 i no entrin al finançament públic)
l. Veure apartat específic vacuna antimeningocòccica quadrivalent. A partir del 2020, finançada als 12 anys, amb rescat fins als 15 anys. A partir del 2023 finançada als 12 mesos. En el cas de nens adolescents a qui no s'hagi administrat la vacuna, recomanem administrar-la com a no finançada, així com administrar-la als 4 mesos en substitució de MenC.
m. Veure apartat específic grip
n. Nascuts entre l'octubre i el març administrada abans de l'alta de la maternitat. Nascuts entre abril i octubre, als centres d'atenció primària abans de l'inici de la temporada epidèmica.


Autoria de l'article: Dra. Isabel Vives Oñós - Pediatra i especialista en Infectologia Pediatrica de l'Hospital Quirónsalud Barcelona


Descarrega't aquí la guia completa de Vacunació i altres Inmunitzacions 2024