En el següent article volem definir en què consisteix la cirurgia plàstica, estètica i reparadora, quines competències té.


En l'actualitat ens trobem en què quan es parla de cirurgia plàstica, estètica i reparadora, a moltes persones només se li vingui al capdavant, operacions de pit, blefaroplàstia, liposucció i retocs amb bòtox o àcid hialurònic.


Aquesta especialitat abarca molt més, tractem patologies molt diverses de les quals ara parlarem.


Primer, ens agradaria posar en valor que es tracta d'una especialitat a la qual s'accedeix via MIR requerint pràcticament un currículum de matrícula d'honor perquè és de les més sol·licitades.


Un cirurgià plàstic, reparador i estètic, ha de formar-se un mínim de 12 anys, ja que a part dels 5 anys de carrera més el temps de formació en hospitals públics i després privats reglats, es necessita d'una superespecializació, ja que aquesta especialitat és molt variada com veurem a continuació.


Segons la Llei 44/2003, de 21 de novembre d'ordenació de les professions sanitàries, estableix la definició, camps d'acció i competències de l'especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora defineix l'especialitat com:


La Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora és una especialitat mèdica que s'ocupa de la correcció quirúrgica de tot procés congènit, adquirit, tumoral o involutiu, que requereix reparació o reposició d'estructures que afecten la forma i funció corporal.

En la seva faceta estètica tracta alteracions que sense constituir en si mateixes un procés patològic, provoquen una deterioració de la salut en la mesura que interfereixen en el benestar físic i psíquic de les persones.

La Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora empra criteris i paràmetres de proporcionalitat i harmonia corporal, aplicant tècniques pròpies que es fonamenten en la mobilització de teixits (plàsties), en la seva modificació (mitjançant resecció, utilització de material aloplàstic, etc.) i en el trasplantament (autòleg, homòleg o heteròleg)


Trobem 6 camps diferents d'actuació dins de la Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora, des de la correcció de malformacions congènites; el tractament de cremades i seqüeles; cirurgia de mà; tractament de patologies que requereixin de reconstrucció anatòmica, funcional i remodelació; i cirurgia estètica.


Per a més informació recomanem els següents enllaços:

SEPCRE- Sociedad Española de Cirugía Plástica, Estética y ReparadoraEste enlace se abrirá en una ventana nueva

BOE – Boletín Oficial del EstadoEste enlace se abrirá en una ventana nueva


Article elaborat per Instituto Ruiz CastillaEste enlace se abrirá en una ventana nueva – Servei de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica

Etiquetes: cirurgia plàstica