Alergias webImagen en alta resolución. Este enlace se abrirá mediante lightbox, puede haber un cambio de contextoAlergias web

Segons un estudi realitzat entre els 3.000 pacients del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Quirón Barcelona que han acudit a la consulta l’últim any, 1.650 primeres visites han estat com a conseqüència de patir una rinitis al·lèrgica (55 %). D’aquestes, el 60 % pateixen alteracions en la seva vida quotidiana fruit de les al·lèrgies.

«Amb l’arribada de la primavera apareixen amb més força les al·lèrgies, i les visites al servei augmenten un 30 %», afirma el Dr. Antonio Valero, cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Quirón Barcelona. Entre els símptomes més comuns de la rinitis hi ha l’obstrucció nasal, la mucositat i els esternuts, que en molts casos s’associen a la pruïja ocular.

«La rinitis pot perjudicar la qualitat de vida en forma d’alteració de la concentració en les tasques diàries a la feina i a casa, i pot alterar el descans de les persones, generar malestar físic i disminuir el rendiment laboral o escolar», informa el Dr. Valero.

Per aquests motius, el Servei d’Al·lergologia recomana fer un estudi previ a cada persona per conèixer la causa de l’al·lèrgia respiratòria que pateixen. Un cop es coneix la causa, els especialistes aconsellen fer un tractament amb vacunes al·lergògenes, l’únic tractament de la causa de l’al·lèrgia respiratòria, ja que poden modificar l’evolució de la malaltia, i fer remetre o disminuir els símptomes i la seva intensitat. La medicació també pot evitar noves al·lèrgies o l’aparició d’asma.

Segons l’estudi realitzat, les persones acostumen a tenir al·lèrgia estacional a més d’un element. Les al·lèrgies més comunes són al pol·len plataner, en un 40 % dels casos; el 35 % a les gramínies; el 20 % al pol·len de parietària; el 20 % al pol·len de xiprer, i el 10 % al pol·len de l’olivera. «Aquest any hi ha hagut una pol·linització molt elevada de cupressàcies, fins a quatre vegades més de recompte de grans per metre cúbic respecte a la mitjana d’anys anteriors. Aquest fet ha provocat molts símptomes durant el mes de març en pacients sensibilitzats al pol·len de xiprer», afegeix la Dra. Vanesa González, al·lergòloga de l’Hospital Quirón Barcelona.

«En cas que l’al·lèrgia ja hagi aparegut, el tractament integral de l’al·lèrgia respiratòria se centra a seguir unes normes ambientals, com evitar sortides a l’aire lliure els dies de màxima pol·linització o dies amb molt de vent, utilitzar ulleres de sol per evitar part de l’impacte del pol·len als ulls, viatjar en cotxe amb les finestretes pujades, etc. A més, recomanem utilitzar fàrmacs per als símptomes i vacunes al·lergògenes», concreta el cap del Servei d’Al·lergologia