L’Hospital Quirónsalud Barcelona ha posat en marxa una consulta d’ostomia, liderada per una infermera especialitzada en estomateràpia, on es fa un seguiment personalitzat tant dels pacients ingressats als quals s’ha realitzat una ostomia, com dels pacients que ja han marxat a casa però que necessiten un acompanyament en el procés posterior a la intervenció, com també dels pacients que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica per tal de resoldre els seus dubtes abans de l’operació. Aquesta informació prèvia és molt necessària perquè redueix l’ansietat dels pacients abans d’entrar al quiròfan, atès que quan arriben a l’hospital ja saben amb què es trobaran.


Una ostomia és una comunicació entre una víscera i la paret abdominal mitjançant un estoma o obertura que es crea a la pell. Les causes que poden acabar en la decisió clínica de la creació d’una ostomia són diverses: malalties intestinals cròniques –malaltia de Crohn, colitis ulcerosa –, traumatismes, càncer de còlon i recte o càncer de bufeta urinària.

L’objectiu d’aquesta consulta especialitzada, per la qual passen uns 60 pacients cada any, és oferir als pacients amb ostomia un acompanyament durant tot el procés perquè puguin compartir els seus dubtes i pors en un tema que continua sent un tabú socialment, especialment entre els pacients més joves, i que suposa un canvi notable en el dia a dia d’aquestes persones.


En definitiva, com explica Miriam Castillo, infermera referent de la consulta d’ostomia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, «es tracta d’empoderar aquests pacients perquè disposin de tota la informació sobre el seu tractament i siguin ells els que decideixin el tipus de dispositiu que volen portar en funció de la informació que se’ls dona, que està actualitzada amb totes les novetats del mercat. Depenent del tipus d’estoma es posa un dispositiu o un altre, però prioritzant sempre la seguretat i la comoditat del pacient». «Els pacients necessiten aquesta figura, un professional especialitzat que faci el seguiment i l’acompanyament de les persones amb ostomia, perquè se senten més informats durant el procés, i ajudem a reduir l’ansietat i l’angoixa que provoca aquesta nova situació en el seu dia a dia», conclou.


La infermeria és clau en el procés d’adaptació del pacient a una ostomia


Es calcula que al nostre país hi ha més de 60.000 persones ostomitzades, és a dir que tres de cada 1.000 són portadores d’algun tipus d’ostomia, que pot ser definitiva o només una mesura temporal. Les més freqüents són: colostomies, ileostomies, gastrostomies i urostomies.

La cirurgia que comporta un estoma suposa un canvi en el procés d’eliminació i també en la imatge corporal, que afecta el pacient i també la seva família. La persona requereix una etapa d’adaptació a aquesta nova situació. Per facilitar tot aquest procés, la informació i la formació donades per la infermera són molt importants, ja que és necessari un maneig òptim de l’estoma per assegurar una evolució correcta de la persona afectada.


Etiquetes: estomaterapia | ostomia | hospital quirónsalud barcelona