Amb motiu del Dia Mundial de Càncer de Mama que se celebra el proper 19 d'octubre, el personal d'infermeria de IOB Institute of Oncology a l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​oferirà informació sobre l'autoexploració per a la prevenció d'aquesta malaltia i donarà resposta a possibles dubtes que tinguin totes les persones interessades.


La taula informativa, que estarà instal·lada al vestíbul del centre hospitalari en horari de 10:00 a 18:00 hores, pretén sensibilitzar la població sobre la incidència i la prevalença del càncer de mama; divulgar la importància sobre la prevenció i la detecció precoç aquesta malaltia i promoure l'autoexploració mamària com a eina per identificar possibles alteracions que permetin una detecció precoç d'un possible càncer de mama.


El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones. Es calcula que 1 de cada 8 dones espanyoles patirà la malaltia al llarg de la seva vida. Per això, "realitzar una detecció precoç és molt important i fer-ho en estats inicials suposa un alt índex de curació", afirma el personal d'infermeria de IOB.


Precisament, el col·lectiu d'infermeria té un paper fonamental en la promoció de la salut i la prevenció d'aquesta malaltia. Per aquest motiu, recorden, "cal conscienciar la població sobre l'establiment de l'hàbit, conductes i cures necessàries i adaptar-los a la vida diària".


La autoexploració mamària és una de les eines principals juntament amb la mamografia per diagnosticar la malaltia. A més, permet descobrir canvis de forma, textura, color, mida, presència d'embalums, dolor, secreció de líquids i altres alteracions, el que es tradueix en una detecció precoç de qualsevol possible anomalia augmentant les probabilitats de curació.


Quan i com realitzar-la?


  • L'autoexploració mamària s'ha de fer un dia al mes.
  • Si tens la menstruació és millor esperar entre dos i tres dies d'haver finalitzat i en el cas de no tenir-la, fixar qualsevol dia del mes

Durant la palpació ha d'observar:


  • La forma i la mida dels seus pits. És freqüent que una mama sigui més gran, però en general han de ser similars.
  • Comproveu que les dues mames pugen igual, mantenen el seu contorn circular i no presenten enfonsaments ni formes irregulars.
  • Reviseu l'aspecte de la pell. Ha de ser llisa, sense rugositats ni plecs.
  • Observeu les arèoles i el mugrons. No hi ha d'haver zones envermellides, crostes, enfonsaments o secreció espontània pel mugró.

Cartel A3 mama 2016 QS AFCartel A3 mama 2016 QS AF

Etiquetes: cáncer mama | oncología | prevención | autoexploración mamaria