Importancia bienestar emocional pacientes dia internacional cancer mamaImportancia bienestar emocional pacientes dia internacional cancer mama

El càncer de mama és una malaltia amb un impacte important en la nostra societat. Una de cada vuit dones el patirà en algun moment de la seva vida i és la primera causa de mort per càncer entre la població femenina. Gràcies a la investigació dels últims anys, s’ha aconseguit avançar en el desenvolupament de tractaments cada cop més eficaços i segurs. Però l’abordatge d’aquesta malaltia complicada requereix considerar també l’aspecte emocional, que pot arribar a tenir una gran transcendència a l’hora de manejar la malaltia.


Per aquest motiu, l’Hospital Quirónsalud Barcelona ha volgut posar el focus en aquesta qüestió, en el marc del Dia Mundial del Càncer de Mama. D’aquesta manera, del 17 al 24 d’octubre es duran a terme quatre tallers presencials d’acompanyament a pacients amb càncer de mama que abordaran, amb experts de l’IOB, temàtiques per tal d’afavorir el seu benestar emocional. L’auditori de l’Hospital Quirónsalud Barcelona serà l’escenari que acollirà els tallers.


S’hi abordaran qüestions com ara la nutrició oncològica, buscant desmentir mites sobre l’alimentació i el càncer, i recalcant la importància de la composició corporal durant el tractament, així com també oferint consells per fer una compra saludable. També es farà un taller que abordarà les diferents funcions terapèutiques de la música i en el qual s’exploraran algunes tècniques de musicoteràpia que poden ajudar a desenvolupar estratègies d’autocura.


Un altre taller abordarà la qüestió de l’estètica oncològica, explicant tant l’efectivitat de la crioteràpia capil·lar com oferint pautes i consells útils per tal de millorar la imatge de les pacients i contribuir, així, a elevar l’autoestima i afrontar el procés amb més fortalesa. L’últim taller servirà per oferir eines per parlar amb naturalitat del càncer en família, especialment amb nens i adolescents, per mitjà de contes, entenent que pot ser un repte per a mares i pares.


El projecte Twin o com aprofitar l’experiència de les pacients que s’han recuperat

Gràcies als grans progressos en el tractament del càncer, s’ha aconseguit millorar de manera notable la supervivència a aquesta malaltia, amb cada cop més dones que han pogut recuperar-se i que atresoren una important experiència. El projecte Twin, un estudi pioner a Espanya liderat per l’equip d’infermeria de l’IOB, ha demostrat que l’acompanyament de pacients recuperades millora la qualitat de vida i la percepció d’alguns símptomes en pacients a qui s’acaba de diagnosticar càncer de mama.


Davant la por i la incertesa que provoca el diagnòstic de càncer de mama i l’inici del tractament de quimioteràpia, moltes pacients experimenten símptomes de depressió i ansietat generalitzada, cosa que pot afectar la percepció que tenen dels símptomes físics i la tolerància al tractament. La Unitat d’Infermeria de l’IOB va constatar que compartir experiències amb altres persones que han passat per la mateixa situació podria tenir un impacte emocionalment positiu. Aquesta observació la va portar a impulsar la creació del programa Twin, els resultats del qual es van avaluar per mitjà d’un estudi pilot.


El Dr. Aleix Prat, cap de la Unitat de Càncer de Mama de l’IOB, afegeix: "Els resultats positius de l’estudi pilot suggereixen que en el futur aquest tipus de cura centrada en el benestar emocional i en la reducció dels símptomes s’hauria de considerar part integral del tractament del càncer de mama".


En l’estudi PTwin hi han participat un total de 55 pacients que van ser aleatoritzades a raó de 2:1, sent un total de 38 pacients que es van incloure en el grup experimental (acompanyades per una coach) i 17 pacients en el grup de control (no acompanyades). Per tal d’establir les parelles adequades per a l’acompanyament emocional en el marc de l’estudi, es va fer una assignació acurada basada en el perfil de cada pacient i coach. Es van tenir en compte variables importants, com ara la maternitat, l’edat, la situació familiar i les afinitats, per tal de garantir una connexió emocional sòlida entre les parelles.

Quan es va analitzar la qualitat de vida a partir dels símptomes que presentaven les pacients en tots dos braços de l’estudi, es va observar que les pacients acompanyades presentaven una millor qualitat de vida respecte a la mucositis (inflamació de la mucosa de la boca i la gola) i el dolor. Les diferències entre ambdós grups van ser estadísticament significatives per a ambdós símptomes. En el grup d’acompanyament, un 79% de pacients puntuen com a molt d’acord o totalment d’acord que el programa les ha ajudat a disminuir l’ansietat durant el tractament. Finalment, el 71% de les pacients que van participar en el programa Twin el recomanarien a noves pacients.


El Dr. Jesús Soberino, oncòleg mèdic de la Unitat de Càncer de Mama de l’IOB, ha destacat la importància de l’estudi en qüestió com un pas endavant en la cura emocional de les pacients amb càncer de mama. El metge ha assenyalat que els professionals sanitaris no poden comprendre totalment les experiències emocionals i els desafiaments amb els quals s’enfronten les pacients en la seva lluita contra el càncer, però que els acompanyants que han passat per situacions similars poden proporcionar un nivell d’empatia i comprensió essencial en el procés de recuperació: "Els beneficis del programa d’acompanyament emocional són notables, tant en l’àmbit emocional com en la reducció dels símptomes, i aquests beneficis s’han observat a la meva consulta", comenta el Dr. Soberino.


Un circuit diagnòstic ràpid amb atenció immediata i personalitzada

El fet de tenir en compte la importància del benestar emocional de les pacients no fa que s’oblidi també la necessitat d’aconseguir que els avenços i les innovacions en el tractament de la malaltia puguin arribar també a les pacients, de manera que n’obtinguin el màxim benefici, i per a això és imprescindible fer un treball multidisciplinari i poder estar al costat de les pacients des de les fases més precoces de la malaltia.


Així, doncs, la feina de l’equip de càncer de mama de l’IOB comença fins i tot abans del diagnòstic. Des del primer moment en què hi ha una sospita d’un possible tumor de mama, la pacient és atesa per l’equip que dirigeix el Dr. Aleix Prat, amb l’objectiu d’aconseguir un diagnòstic com més aviat millor. "Aquesta immediatesa és possible perquè disposem d’un equip d’oncòlegs dedicats al càncer de mama i per la feina conjunta amb la Unitat de la Dona de l’Hospital Quirónsalud. No hem d’oblidar que, en el càncer de mama, com en la majoria dels tumors, com més aviat s’obtingui un diagnòstic més opcions hi ha per millorar els resultats del tractament".


De l'atenció precoç a les últimes innovacions terapèutiques i diagnòstiques

Per aconseguir aquest diagnòstic precoç, a l’IOB s’apliquen les últimes tècniques de diagnòstic genètic molecular. La biòpsia líquida, l’anàlisi dels factors hereditaris i els diferents tests genètics dels tumors són algunes de les eines que es fan servir per ajudar a perfilar millor tant el pronòstic de la malaltia com els tractaments.

A l'IOB, s'ofereixen totes les alternatives terapèutiques de les quals disposem actualment, i que gràcies a la investigació dels últims anys són molt variades, des de la quimioteràpia i els tractaments hormonals, passant per les teràpies dirigides a dianes moleculars i la immunoteràpia, que està sent una de les grans revolucions a l’hora de tractar el càncer. "A l’IOB, qualsevol de les nostres pacients tindrà accés a aquestes teràpies. Sabem la importància de personalitzar el tractament d’aquest tipus de tumors i per això no tanquem l’opció a cap alternativa", recalca el Dr. Aleix Prat, i continua: "També té una gran importància la possibilitat d’accedir als últims assajos clínics per tal d’oferir a les nostres pacients les últimes innovacions en el tractament del càncer. Actualment, al centre s’estan fent nombrosos assajos clínics oberts i tenim una nova unitat d’assajos clínics Fase 1."


Tot això gràcies a un equip multidisciplinari

Les grans innovacions que hi ha hagut en el camp del càncer de mama han transformat, els últims anys, la pràctica clínica d’aquesta malaltia. L’IOB té un equip de professionals de prestigi reconegut que ens permet fer un estudi personalitzat de cada cas i, així, triar sempre el millor tractament possible. En aquest sentit, un punt fonamental de l’Hospital Quirónsalud Barcelona és poder oferir un abordatge multidisciplinari a partir del Comitè de Càncer de Mama. Aquest comitè funciona de manera ininterrompuda des del 2016, i està format per ginecòlegs i cirurgians de la mama, especialistes en radiodiagnòstic mamari, especialistes en medicina nuclear –estudis d’extensió, gangli sentinella–, cirurgians plàstics –cada vegada es fan més reconstruccions immediates després de cirurgies radicals–, oncòlegs mèdics, oncòlegs de radioteràpia i especialistes en anatomia patològica.

Aquest comitè, que es reuneix de manera setmanal, "s’encarrega d’avaluar tots els casos amb diagnòstic de càncer de mama", explica el Dr. Prat. "En el cas de l’Hospital Quirón Barcelona, aquest comitè està molt consolidat, i un element que el diferencia és que està integrat per professionals de múltiples especialitats, però, sobretot, que ja inclou la discussió dels casos en els quals hi ha una alta sospita, fins i tot abans de fer el diagnòstic, per tal de poder establir la millor seqüència terapèutica, així com també avaluar les indicacions dubtoses d’alguns tractaments."

També és molt important, en aquest enfocament personalitzat del càncer de mama, la funció dels professionals d’infermeria especialitzats. Cada pacient de l’IOB té una persona de referència que la guia i l’ajuda en tot el procés. "Aquests professionals són els que s’encarreguen del dia a dia de la pacient i els que ajuden a humanitzar els tractaments. Són molt importants i, com a tals, són un dels pilars al voltant del qual s’organitza l’activitat de l’equip", recalca el Dr. Aleix Prat.