El còlic renal, també conegut com a còlic nefrític o crisi renoureteral, és una condició dolorosa causada per l'obstrucció del flux d'orina des del ronyó fins a la bufeta. "Es tracta d'una urgència urològica freqüent que suposa aproximadament el 4% de totes les urgències hospitalàries" afirma el Dr. Agudelo, metge del servei d'Urgències de l'Hospital El Pilar.

Es caracteritza per un dolor intens a l'esquena, abdomen o engonal. El dolor s'inicia de manera brusca amb una intensitat creixent i intermitent i es va estenent cap als engonals o els genitals, sovint ve acompanyat de nàusees, vòmits, sudoració, malestar i/o síndrome miccional (sang a l'orina, coïssor, desig) continu d'orinar, dificultat per orinar). Segons el Dr. Agudelo, "l'aparició de còlics és més freqüent en homes d'entre 40 i 60 anys, especialment al matí i durant les estacions caloroses".


Cólico renal un dolor agudo que requiere atención urgenteCólico renal un dolor agudo que requiere atención urgente


Quines són les causes?

La causa més freqüent de còlic nefrític és la presència de pedres (càlculs) a l'urèter, que és el tub que connecta el ronyó amb la bufeta. Aquesta obstrucció fa que l'orina no avanci al llarg de la via urinària i quedi retinguda originant un augment de la pressió, causant l'intens dolor.


Algunes causes o factors de risc per a la formació de pedres renals són:

  • No prendre prou aigua (sobretot a l'estiu).
  • Ingerir moltes proteïnes, sodi (sal) o sucre.
  • Sobrepès, diabetis o hipertensió arterial (HTA).
  • Trastorns amb l'hormona paratiroïdal (l'hormona que controla el calci).
  • Antecedents familiars.
  • Prendre certs medicaments, com diürètics o antiàcids de calci.

En altres ocasions, el còlic renal no és degut a la presència de càlculs sinó a una estenosi (estretor) a la pelvis renal o l'urèter. En altres casos menys habituals, una compressió extrínseca de l'urèter (per la presència d'una massa abdominal propera) podria ser causa del dolor del còlic nefrític.

En funció de cada cas, el professional mèdic valorarà la necessitat de realitzar certes proves complementàries com anàlisi de sang i orina, així com proves d'imatge (Radiografia simple d'abdomen, ecografia, TAC) per determinar la causa del dolor, presència o no de litiasi, la seva mida i posició i, concretar així el tractament a seguir.


Quin és el tractament?

"L'objectiu inicial és controlar el dolor que pateix el pacient quan arriba a Urgències", indica el Dr. Agudelo, "mitjançant un tractament farmacològic basat en l'ús d'antiinflamatoris no esteroïdals altern amb paracetamol per via oral que, si el dolor és molt intens o persistent, s'administrarà per via intravenosa per disminuir més ràpidament el dolor que pateix el pacient", continua l'especialista.

Es calcula que el 95% de les litiasis ureterals seran expulsades espontàniament en el transcurs de les 6 setmanes posteriors a la crisi. Tot i això, si el còlic nefrític no millora malgrat aquests tractaments i apareix algun signe de complicació (empitjorament de la funció renal, infecció severa amb febre, dolor insuportable…) en ocasions serà necessària la derivació urinària, que consisteix en la inserció de forma endoscòpica d'un catèter doble jota a través de l'urèter des de la bufeta. Si el càlcul és molt gran i no es pot eliminar per l'orina, un especialista en urologia indicarà al pacient altres tècniques per eliminar-lo (litotrícia, cirurgia...).


Com podem prevenir els càlculs?


  • Bevent aigua en abundància i de forma habitual, especialment si fa calor o se sua.
  • Moderant el consum de sal, carn, cacau, cafè, cafeïna, refrescos de cola i te.
  • Evitant les begudes alcohòliques (principalment la cervesa).
  • Evitant consumir un excés de calories.
  • Fent exercici amb moderació.

"La prevenció és molt important, especialment per a aquells pacients que ja hagin experimentat un episodi de còlic renoureteral, ja que aquests tenen un risc més gran de desenvolupar càlculs renals recurrents en el futur", afirma el Dr. Agudelo.