dolor en el pecho que lo causa y como actuardolor en el pecho que lo causa y como actuar

El dolor toràcic, o dolor al pit com és comunament conegut, és un dels símptomes que, habitualment, generen més preocupació entre els qui els pateixen. I és que, malgrat que pot tenir diverses causes, algunes poden representar emergències mèdiques. Per aquest motiu, és fonamental comprendre la naturalesa del dolor toràcic i saber quan buscar ajuda mèdica d'urgència.

Quan parlem de "dolor toràcic" ens referim a qualsevol dolor o molèstia que se sent a l'àrea del pit, des de la part superior de l'abdomen fins al coll. Pot variar en intensitat i durada i també pot manifestar-se de diferents formes: com a opressió, pressió, cremor o fins i tot dolor punxant.

"El dolor toràcic és un símptoma comú que pot indicar afeccions cardíaques, pulmonars o digestives", indica del Dr. Pollio, del Servei d'Urgències de l'Hospital El Pilar. "Algunes dʻaquestes afeccions són benignes, però també pot ser un signe d'una emergència mèdica potencialment mortal", prossegueix el Doctor.


Quines en són les causes?

  • Origen cardiològic: infart, pericarditis o inflamació de la capa que envolta el cor, mala funció de les vàlvules cardíaques, miocardiopaties, patologia de l'aorta…
  • Origen pulmonar: com en casos de pneumònia, tromboembolisme pulmonar, pneumotòrax, malalties del parènquima pulmonar o broncoespasme.
  • Origen digestiu: no és infreqüent que algunes malalties digestives puguin provocar dolor toràcic (úlceres a l'estómac, reflux gastroesofàgic o "ardor", espasmes esofàgics...).

En funció de les característiques del símptoma, en general se'n poden orientar les causes indicades. Així, un mal d'origen cardiològic (com l'angina de pit) sol ser al centre del tòrax, opressiu ("com un pes o una llosa"), es pot irradiar o moure a tots dos braços, l'esquena o la gola i típicament es desencadena amb l'esforç i cedeix o disminueix la seva intensitat amb el repòs. Els d'origen pulmonar solen tenir característiques pleurítiques, és a dir, augmenten amb els moviments respiratoris (inspiració o espiració profunda) i algunes vegades també s'associen autoescolta de sibilàncies. En canvi, els dolors de perfil digestiu solen ser més avall del tòrax (a l'estómac) i es poden moure cap a la gola en origen ascendent (com els del reflux o l'úlcera). Això no obstant, l'espasme esofàgic pot ser de vegades indistingible de l'infart de miocardi.

En qualsevol cas, "el tractament del dolor toràcic dependrà de la causa subjacent i podrà incloure medicaments, intervencions quirúrgiques i altres teràpies no invasives", afirma el Dr. Pollio.


I els factors de risc?

Els principals factors de risc per al dolor toràcic inclouen malalties cardíaques, hipertensió i tabaquisme. D'altra banda, altres factors ambientals com ara la contaminació de l'aire també poden augmentar el risc de patir problemes respiratoris que es manifestin amb dolor toràcic.

La prevenció del dolor toràcic implica portar un estil de vida saludable, controlar els factors de risc (dieta, tabac, hipertensió arterial, excés de pes i obesitat, diabetis) i realitzar proves mèdiques regulars.


Així mateix, segons el Dr. Pollio: "l'educació sobre els símptomes d'alerta i actuació davant d'un episodi de dolor toràcic és també clau en la prevenció". En aquest sentit, s'experimenta algun dels senyals d'alarma esmentats anteriorment, és crucial cercar ajuda mèdica immediatament. L'atenció mèdica oportuna pot marcar la diferència entre la vida i la mort. El dolor toràcic no ha de ser ignorat ni subestimat; és vital buscar ajuda mèdica immediatament.