El pronòstic en pacients amb metàstasis hepàtiques és compromès. Des de fa més de 2 dècades, es coneix que la resecció completa d'aquesta tipologia de metàstasi millora molt el pronòstic del pacient i fins i tot s'arriben a obtenir curacions.


Els nous fàrmacs apareguts en els últims anys han permès millorar les estratègies per a aconseguir un rescat quirúrgic de les metàstasis hepàtiques, perquè per si mateixos no milloren el pronòstic dels pacients.


El principal tumor causant de metàstasis hepàtiques és el adenocarcinoma colorectal, dels quals es diagnostiquen a Espanya entre 32.000 i 40.000 casos a l'any. Els quals entre un 50 i 75% desenvolupessin metàstasis hepàtiques.


Clàssicament es considerava que un 50% de tumors eren iressecables, i només un 15% dels pacients són resecables d'entrada. Les noves estratègies de tractament permeten operar al 30-40% dels pacients en centres altament especialitzats. La taxa de "resecabilidad" ha augmentat del 15% a més del 40% gràcies als avanços en els tractaments multidisciplinaris.


Hi ha dos motius pels quals sovint es descarta la cirurgia en aquests pacients. Un és que no hi hagi suficient teixit hepàtic sa després de la cirurgia. Menys d'un 30% de teixit hepàtic sa després de la cirurgia és incompatible amb la vida (35% en cas de toxicitat prèvia per quimioteràpia). L'altre és perquè la lesió/lesions són massa grans i dificulten la tècnica quirúrgica.


Si volem augmentar el volum hepàtic:

La embolització de vena porta i de la vena suprahepàtica, tècnica coneguda com LVD (Liver Venous Deprivation).

  • Tècnica que permet que el fetge creixi en grandària i funcionalisme. El pacient en 2 setmanes ja pot sotmetre's a una cirurgia.
  • Tècnica molt complexa que requereix de la embolització de branques de la vena porta de les venes suprahepàtiques de forma molt selectiva.

Si volem disminuir el volum tumoral per a facilitar una cirurgia i també augmentar el volum hepàtic sa:

La radioembolització hepàtica: (Injecció arterial de partícules radioactives (SIRT: Selective Internal Radiation Therapy)

  • S'injecta una gran dosi de radiació i s'aconsegueix disminuir de manera significativa el tumor/és, rescatant pacients que abans no eren quirúrgics per la seva localització i/o grandària.
  • Augment del volum del fetge sa (3-6 mesos), per a poder realitzar una cirurgia hepàtica posterior.

Abans de sotmetre a un pacient a una cirurgia es realitzen proves de funcionalitat hepàtica per a determinar si el fetge que quedarà després de la cirurgia no sols és òptim per volum sinó també perquè té un funcionalisme adequat.


Aquestes tècniques ens permeten oferir un tractament quirúrgic als pacients que inicialment no eren aptes per a la cirurgia.


Hi ha estudis que refereixen que es poden operar fins a un 30% més de pacients. Aquests procediments permeten l'augment de teixit hepàtic sa pre-quirúrgic, i garanteixen la supervivència del pacient després de la cirurgia.


La radioembolització aconsegueix disminuir la grandària tumoral i amb això, els pacients poden sotmetre's a una tècnica quirúrgica curativa definitiva.


Quénet Torrent Institute, Servei de Cirurgia Oncològica de l'Hospital El Pilar, té una àmplia experiència en aquesta mena de tècniques i ha col·laborat en algunes de les publicacions científiques més destacades en la matèria.