El 20 de març se celebra el Dia internacional de la Salut bucodental, organitzat per la Federació Dental Internacional (FDI). L'odontologia actual ha avançat a passos de gegant en pocs anys. Avui en dia, disposem de tecnologia cad-cam, infinitat de publicacions sobre patologia específica sobre la qual no se sabia res fa pocs anys i fins i tot tècniques i procediments que fa una dècada eren impensables, però hi ha alguna cosa molt especial en l'odontologia moderna.

"Cada vegada més, entenem que la prevenció és molt més important que el tractament" explica el Dr. Joan de Quixano, responsable de la Unitat d¡Odontologia pediàtrica de l'Hospital del Pilar. "És per això, què en dies com aquest, procurem recordar tant als pacients com a nosaltres mateixos, que un pacient sense patologia oral és el nostre objectiu principal".

Inculcar bons hàbits des de nens

Des del servei d'Odontologia pediàtrica de l'Hospital del Pilar, la nostra missió és ensenyar als més petits i als seus pares, com mantenir una bona salut oral en la dentició temporal, per assentar les bases d'una boca sana quan siguin adults.

"Tot això comença amb hàbits molt senzills" afirma l'especialista. "Per exemple: raspallar-se les dents. Avui, pot semblar molt evident, però ¿ho fem bé? Ho fem les vegades necessàries? Què raspall o pasta són els més adequats? "

Quan parlem de nens, la recomanació és que comencin a utilitzar el raspall quan surti la primera dent. En aquest cas no és només perquè dit dent és susceptible a tenir patologia, sinó perquè vam incloure en la rutina de l'infant un hàbit que necessitarà per a la resta de la seva vida. Com més aviat ho aprengui, millor. Els primers anys de vida són un devessall de coneixements, però solen ser els més importants. És per això pel que insistim tant en que la salut oral sigui un pilar fonamental en l'educació infantil.


Odontología moderna_ Prevención ante tratamientoOdontología moderna_ Prevención ante tratamiento



Així mateix, és molt important que els nostres fills entenguin que el dentista no és algú dolent. És més, el nen de per si, no té por. No té por d'anar al dentista, no té por d'un tractament i l'odontopediatria actual, es basa en ensenyar i després fer, de manera que el nen entén el que succeirà i fins i tot arribar a prendre-s'ho com un joc i una mica divertit. Sona impossible, però és cert. Inconscientment, tendim a mostrar les nostres preocupacions als més petits, però ells són un llenç en blanc. Assumiran i entendran el que nosaltres els ensenyem.

Un cop l'hàbit de bona higiene oral està establert, no hem d'oblidar els signes d'alerta que la boca ens dona. Per sort, la gran majoria de patologia oral mostra signes visuals que podem identificar com un avís per visitar al nostre dentista de confiança. Podem parlar de petites taques en l'esmalt (marrons, blanques, grogues ...), enrogiments localitzats de la geniva, mobilitat de les dents, sagnat, taques blanques en la mucosa ... Com podeu veure, són moltes, però no cal preocupar-se. L'ideal és que quan el vostre fill / a es raspalli les dents, l'ajudeu de tant en tant i aprofitis per inspeccionar que tot estigui correcte. Si a això li sumem, visites regulars de control a l'odontopediatra, és molt més difícil que hi hagi patologia i d'haver-li, és molt més senzill i ràpid tractar-la.

Quan o quant hem d'acudir a l'odontopediatra? El normal és des de l'aparició de la primera dent i realitzar controls cada 6 mesos. En adult se sol recomanar un cop a l'any, però les dents infantils tenen un esmalt més porós i les càries, per exemple, poden desenvolupar-se una mica més ràpid. Als dentistes ens agrada que un pacient vingui de forma rutinària i que no necessiti tractament. Això comporta dos conceptes molt importants: ens permet exercir la prevenció que tant valorem, evitant que certs problemes s'engrandeixin i a més crea una relació de confiança i control entre el pacient i el professional.

Si de 10 vegades que vam visitar a el dentista només necessitem tractament una o cap, el balanç és positiu i ens ajuda a perdre aquest petit "por" que la majoria tenim al dentista.