Abans d'abordar quan acudir a un servei d'urgències és fonamental comprendre què constitueix una urgència mèdica. Una definició àmpliament acceptada assenyala que les urgències mèdiques engloben situacions que demanen atenció immediata a causa de la presència de malalties greus, lesions agudes o condicions mèdiques que amenacen la vida o la salut de la persona. En aquests casos, l'objectiu és oferir atenció mèdica immediata per estabilitzar el pacient i posteriorment abordar i tractar la causa subjacent del problema.

"Malgrat que la presència d'urgència pot variar en funció de les característiques i condicions de cada pacient, hi ha una sèrie de senyals i símptomes que no s'han de deixar passar per alt i que requereixen una atenció immediata", assenyala la Dra. Mara Karaim , Cap d'Urgències de l'Hospital El Pilar.


Cuando acudir a urgenciasCuando acudir a urgencias


Quins són els senyals o símptomes que cal tractar de manera urgent?

Un pacient ha d'acudir a un Servei d'Urgències Mèdiques en situacions en què la salut estigui en perill imminent i requereixi atenció mèdica urgent. Alguns senyals i símptomes que podrien indicar la necessitat de buscar ajuda a Urgències són:

  1. Dificultat per respirar: problemes respiratoris greus, com ara dificultat per respirar o manca d'aire, poden ser indicatius de condicions mèdiques greus i han de ser avaluats immediatament.
  2. Dolor al pit: el dolor intens al pit podria ser un símptoma d'un atac cardíac o una altra afecció cardiovascular greu, per la qual cosa ha de ser tractat sense demora.
  3. Lesions traumàtiques: traumatismes greus com fractures exposades, cremades extenses o lesions greus al cap, poden requerir una atenció urgent.
  4. Pèrdua de consciència: si algú ha perdut el coneixement, és important cercar atenció mèdica d'emergència per determinar la causa subjacent.
  5. Sangrat incontrolat: hemorràgies greus que no s'aturen amb pressió directa poden ser una emergència mèdica.
  6. Vòmits: en aquells casos en què els vòmits tinguin una durada de més de 24 hores, seria convenient revisar-ne l'evolució al Servei d'Urgències.
  7. Confusió o canvis a l'estat mental: canvis sobtats a l'estat mental, com confusió intensa o pèrdua del coneixement, poden ser senyals de problemes neurològics greus.
  8. Enverinament: davant la sospita d'enverinament o exposició a substàncies tòxiques cal acudir immediatament a Urgències.
  9. Reaccions al·lèrgiques greus: reaccions al·lèrgiques severes, com anafilàxia, que poden incloure dificultat per respirar, inflor de la cara i la gola i urticària generalitzada.
  10. Cops de calor: especialment en nens de menys de 2 anys i en adults fràgils de més de 70 anys.
  11. Dolor abdominal intens: dolor abdominal agut i sever podria ser indicatiu de problemes greus com apendicitis o altres afeccions abdominals.
  12. Embaràs amb complicacions: dones embarassades que experimenten complicacions, com ara sagnat vaginal intens o dolor abdominal sever, han de buscar atenció mèdica d'emergència.
  13. Febre: sempre ha de ser atesa d'urgències en nadons menors de 3 mesos i si supera els 40ºC en persones de qualsevol edat.

Com s'atenen les Urgències a l'Hospital?

En el context d'un Servei d'Urgències Mèdiques (SUM), el pacient se sotmet a un procés que inclou l'admissió a Urgències i una avaluació mitjançant el triatge avançat. Aquest darrer, realitzat per professionals d'infermeria, implica la presa de constants mèdiques i la priorització de l'atenció segons la gravetat de la malaltia. Aquest sistema estructurat millora l'eficiència i redueix els temps d'espera i és un indicador clau de la qualitat del servei i la seva capacitat per gestionar el risc de manera eficient. El Sistema Espanyol de Triatge (SET), amb els seus cinc nivells de classificació, des de situacions crítiques que requereixen atenció immediata fins a afeccions no mèdiques de baixa gravetat, ajuda a assignar recursos de manera efectiva, garantint una atenció prioritària a aquells que més ho necessiten. Segons la Dra. Karaim, "l'objectiu d´un bon servei d'Urgències és atendre de la forma més eficaç possible a tots els pacients, oferint una excel·lent qualitat assistencial alhora que reduint els temps d´espera".

En resum, la presa de decisions sobre quan cercar ajuda d'urgència es basa en l'avaluació de la gravetat dels símptomes i la intuïció i el sentit comú del pacient i de les persones que l'envolten. Sempre es recomana cercar atenció mèdica professional per abordar adequadament qualsevol situació d'emergència tenint en compte que, en cas de dubte, és preferible cercar ajuda mèdica sense demora.