La carcinomatosi peritoneal és una situació en la qual s’observa una disseminació tumoral localitzada a la cavitat abdominal. Rares vegades es tracta d'un tumor primari, sinó que freqüentment s'observa la fase avançada (metastàtica) d'un tumor primari de còlon, ovari, gàstric o del mateix peritoneu. L'efecte de la quimioteràpia convencional en aquest tipus de tumors és limitat a causa de l'extensa superfície que ocupen i de la poca vascularització de l'àrea afectada. A més, eventualment els tumors peritoneals recurrents es tornen resistents als quimioteràpics administrats de forma sistèmica.

Entre el 20 i el 35% dels pacients diagnosticats amb càncer colorectal desenvoluparan carcinomatosi peritoneal durant el procés de la malaltia amb una supervivència menor a 18 mesos quan es tracten amb les teràpies convencionals.

"És essencial oferir solucions específiques a aquest tipus de pacients com el desenvolupament de noves tècniques quirúrgiques que ens permeten augmentar la supervivència i la qualitat de vida d'aquests pacients que no comptaven amb cap tractament curatiu" explica el Dr. François Quénet, especialista en cirurgia oncològica, cofundador i membre actual de Quénet Torrent Institute a l'Hospital del Pilar.

Quiròfan_Quenet_Torrent_PILARwebQuiròfan_Quenet_Torrent_PILARweb

En aquest context hem avançat en el desenvolupament cirurgies que permeten una resecció macroscòpicament completa del tumor combinat amb l'aplicació que quimioteràpia hipertèrmica intraperitoneal (HIPEC) a l'acabar la intervenció.


L'assaig Prodige 7, els resultats del qual s'han publicat en l'últim número de la revista The Lancet Oncology, s'ha realitzat en 17 centres especialitzats en cirurgia oncològica a França amb l'objectiu de comparar els resultats de la cito reducció quirúrgica sola amb la cito reducció quirúrgica més el tractament HIPEC.


En tots els casos la mitjana de supervivència va ser de 40 mesos després de l'operació

Després d'un seguiment a cinc anys de 264 pacients els investigadors han observat que administrar quimioteràpia intraperitoneal (HIPEC) només suposa un major benefici en els pacients amb un índex de carcinomatosi peritoneal mitjà, ni molt inicial ni molt avançada. La mitjana de supervivència ha estat superior als 40 mesos en els dos grups.

A més, entre el 15 i el 18% dels pacients poden arribar a curar-se, és a dir la supervivència és de més de cinc anys sense haver recaigut en la malaltia, gràcies a la combinació de quimioteràpia sistèmica i cirurgia de resecció completa de les lesions presents en el peritoneu.


Dr François QuénetwebDr François Quénetweb

L'estudi conclou que el factor clau per augmentar la supervivència en aquests pacients és la resecció completa de les lesions peritoneals mitjançant tècniques quirúrgiques especialitzades.


Segons explica el Dr. Quénet això té dues conseqüències: "per una banda, els cirurgians més especialitzats i experimentats aconseguiran les majors taxes de supervivència. I de l'altra, només els centres especialitzats en el maneig de la carcinomatosi peritoneal ofereixen la qualitat quirúrgica necessària per aconseguir els millors resultats davant aquesta malaltia".

"Per això és crucial que els pacients amb carcinomatosi peritoneal d'origen colorectal siguin derivats a centres especialitzats per a no menysprear la possibilitat de resecció completa de la carcinomatosi peritoneal i, conseqüentment, uns resultats de supervivència molt majors que els obtinguts amb quimioteràpia convencional" conclou el Dr. Quénet, autor principal de l'estudi publicat a The Lancet Oncology.

Referència de l’article

François Quénet, MD, Prof Dominique Elias, MD Lise Roca, MSc, Prof Diane Goéré, MD, Laurent Ghouti, MD, Prof Marc Pocard, MD et al. Cytoreductive surgery plus hyperthermic intraperitoneal chemotherapy versus cytoreductive surgery alone for colorectal peritoneal metastases (PRODIGE 7): a multicentre, randomised, open-label, phase 3 trial. January 18, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(20)30599-Este enlace se abrirá en una ventana nueva