"A principis de temporada hi ha moltes més lesions que al final" afirma el cap de la Unitat de Maluc del Servei de Traumatologia de l'Hospital del Pilar, el Dr. Fernando Marqués. "Això és així perquè quan el múscul està desentrenat, no respon i no protegeix el cartílag quan hi ha un impacte i es produeix la lesió".

El Dr. Marquès coneix bé els problemes que pot provocar no fer una bona preparació física abans de començar la temporada futbolística ja que l'Hospital El Pilar és el centre que rep els joves futbolistes de la Mutualitat Catalana de Futbolistes lesionats durant els partits del cap de setmana.

Les lesions més freqüents en els futbolistes joves solen estar relacionades amb el cartílag que és la zona més feble abans dels 18 anys. A partir aquesta edat, pateixen més els músculs.

"Una lesió en joves que és poc coneguda es produeix quan xuten i noten un dolor sobtat a la part davantera del maluc. El dolor es deu a la fractura del recte anterior. No és el tendó el que es trenca, sinó el cartílag".

"Quan un xaval federat es queixa durant setmanes de sentir un dolor com un pes a la zona de pelvis i el dolor persisteix després de ser tractat per fisioterapeutes, el millor que pot fer és consultar a un especialista" assegura el Dr. Marquès. "Se li farà una exploració i una radiografia que en la majoria dels casos servirà per descartar patologies greus i se seguirà controlant amb fisioteràpia. Així si hi ha alguna cosa greu, es pot diagnosticar a temps".

En edats superiors, la lesió de maluc que més preocupa els futbolistes és la pubàlgia, sovint confosa amb l'hèrnia inguinal. La pateixen el 20% dels futbolistes i produeix dolor a la part anterior de la pelvis on s'insereixen els músculs adductors i els músculs abdominals.

"Una vegada més, un bon diagnòstic és imprescindible per un bon control de fisioteràpia del dolor. I una vegada més, la preparació física és bàsica: Cal mantenir un bon equilibri entre les musculatures, entre adductors i abdominals. Abans els futbolistes només treballaven adductors, ara els preparadors físics controlen molt més aquest equilibri".

El desgast del cartílag del maluc en esportistes és important i molts d'ells acaben necessitant pròtesi. "Cap esportista vol arribar a això però després de la degeneració del cartílag, es perd mobilitat, noten molt dolor a l'engonal que arriba fins el genoll, els provoca coixesa ... Aquests símptomes per a persones que porten tota la vida fent esport són molt frustrants".

"No obstant això" continua el Dr. Marquès "actualment les tècniques quirúrgiques han evolucionat de tal manera que el postoperatori ha passat de ser 15 dies d'ingrés a tan sols 3 dies. A més, les diferents versions i models de pròtesis que existeixen, s'adapten a l'estil de vida de cada pacient".